LOS ANGELES - Katy Perry is door Billboard verkozen tot vrouw van het jaar. Het Amerikaanse tijdschrift kiest jaarlijks een vrouwelijke artiest uit die bijzondere prestaties heeft geleverd.

Onder andere Taylor Swift, Beyoncé en Fergie gingen Perry voor.

Volgens Billboard heeft de 27-jarige Perry een bijzonder intens jaar achter de rug waarin ze onder meer scheidde van haar man Russell Brand en vervolgens diverse hits en een film uitbracht.

Eind 2011 kwam ze met het nummer Part Of Me en een gelijknamige documentaire over haar persoonlijke en professionele ups en downs.

De popzangeres verwierf daarnaast een legioen aan fans, Katycats genaamd, op Twitter en Facebook.

Perry verkocht in de Verenigde Staten alleen ruim 48 miljoen albums en het Amerikaanse zakenblad Forbes plaatste haar in december op de derde plek in de lijst best betaalde vrouwelijke artiesten met een geschat inkomen van 44 miljoen dollar.

Marketingmachine

Daarnaast is Perry volgens Billboard ook een ware marketingmachine geworden. Zo heeft ze onder meer haar eigen parfum en cosmeticalijn. Ook is ze het gezicht van het cosmeticaconcern Proactiv en Popchips snacks.

Katy Perry krijgt de Billboard-award uitgereikt op 30 november tijdens het 2012 Billboard Women in Music-gala in New York.