DEN HAAG - Mohamed K. heeft dinsdag 9 maanden celstraf gekregen voor de inbraak in de Wassenaarse villa van Hans Breukhoven in december 2010.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Hij moet ook een schadevergoeding van 3 ton betalen. Het Openbaar Ministerie (OM) had 2 weken geleden 12 maanden celstraf en een schadevergoeding van 300.000 euro geëist.

K. is de ex-vriend van Constanza. Zij werd al in hoger beroep veroordeeld voor de inbraak in de villa van haar vader, de ex-man van Connie Breukhoven. Constanza had de alarmcodes en de reservesleutel en gaf die aan K.

De inbraak bleef zo onopgemerkt, omdat Hans Breukhoven op vakantie was. ''Ook als K. niet zelf de inbraak heeft gepleegd is zijn rol zodanig groot dat hij wordt aangemerkt als mededader'', aldus het vonnis.

Horloges

De buit in de villa bestond onder meer uit horloges met een waarde van 236.000 euro, aandelen aan toonder met een waarde van 2,5 miljoen euro en bijna 70.000 euro aan contant geld. De huishoudster ontdekte de inbraak, toen ze zag dat de kleedkamer was doorzocht en de kluis weg was. Rondom de villa zijn geen sporen van braak aangetroffen.

Constanza kreeg in hoger beroep 120 dagen celstraf, waarvan 82 voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Tot dat oordeel kwam eerder de rechtbank ook al. Inmiddels is de vrouw naar de Hoge Raad gestapt. K.'s broer Brahim, kreeg straf voor het witwassen van geld en heling van gestolen goederen.

Materiële schade

Bij het opleggen van de straf, hield de rechtbank er rekening mee dat de materiële schade erg groot is. ''Maar ook heeft de verdachte, samen met de dochter van Breukhoven, grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat Breukhoven in hen had'', aldus de rechters.