ROTTERDAM - Jody Bernal vreest voor zijn muzikale toekomst. In het AD zegt de zanger dat hij nog altijd stokdoof is aan zijn rechteroor sinds de mislukte duik tijdens een training voor Sterren Springen.

"Als mijn gehoor niet snel terugkeert, moet ik onder het mes. En verdwijnt mijn doofheid niet na een operatie, dan is het dramatisch voor mijn carrière." De KNO-arts heeft Bernal een maand gegeven om zijn gehoor op natuurlijke wijze terug te krijgen, maar voorlopig zit daar weinig schot in.

Tegen een vrijwel zekere operatie ziet de Que Si Que No-zanger enorm op. "Ook met zo'n ingreep - waarbij via een sneetje achter mijn oor een nieuw, al dan niet kunstmatig trommelvlies wordt ingebracht - heb ik volgens de medisch specialist geen 100 procent garantie dat mijn gehoor weer terugkeert. Ik duim voor een goede afloop, maar vrees het ergste."

Evenwicht

Naast de doofheid, heeft Bernal door het ongeluk ook problemen met zijn evenwicht gekregen. "Door de dreun - Bernal klapte met zijn oor op het wateroppervlak - werd niet alleen mijn trommelvlies geperforeerd. Ook hield ik er een beschadigd slakkenhuis aan over: een orgaantje in mijn oor dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van geluidstrillingen. Ook vervelend: ik heb een last van duizeligheid, omdat mijn binnenoor ook onderdeel is van het evenwichtsorgaan. Het is niet zo dat ik tegen alle deurposten aanloop. Wel moet ik er een beetje rekening mee houden."

Bernal erkent dat het meedoen aan Sterren Springen niet de slimste keuze was en dat hij de gevaren misschien wel verkeerd heeft ingeschat.

Overigens loopt niet alleen zijn zangcarrière gevaar, ook zijn nieuwe job als houseproducer hangt aan een zijden draadje. "Keert mijn gehoor niet terug, is het gedaan met een deel van mijn loopbaan. Dan houdt het produceren van platen voor eens en voor altijd voor mij op, zegt Bernal."