AMSTERDAM - De 43-jarige Johannes K., die actrice Carice van Houten lange tijd belaagde, krijgt geen tbs met dwangverpleging opgelegd.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde donderdag dat de man een jaar in een psychiatrisch ziekenhuis moet worden geplaatst. Dat vonnis is gelijk aan de eerdere uitspraak van de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie (OM) was in beroep gegaan tegen die uitspraak. Justitie had tbs met dwangverpleging geëist omdat zij vindt dat een jaar in een psychiatrische kliniek onvoldoende waarborgt dat de dader niet in herhaling valt. Ook wordt er in zo'n kliniek minder gekeken naar de gevaren op langere termijn dan bij tbs, aldus het OM.

Het hof meent echter dat tbs met dwangverpleging niet nodig is. Opname in een ziekenhuis is ''een passende reactie'' die aansluit bij het advies van de geraadpleegde deskundigen, aldus het gerechtshof. Daarnaast constateert de rechter in hoger beroep dat K. geen fysiek geweld heeft gepleegd.

Condooms en scheermesjes

K. heeft Carice van Houten in 2010 bestookt met honderden mails, brieven en tweets. Ook gooide hij condooms en scheermesjes bij haar door de brievenbus en vroeg hij ondertrouw aan in zijn woonplaats. De actrice durfde op een gegeven moment de deur niet meer uit.

De stalker werd opgepakt bij de actrice in de straat nadat zij 112 had gebeld. De man had zelf ook beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank.