MIAMI - De politie in de Amerikaanse stad Miami houdt in het geheim rappers als P. Diddy, DMX en 50 Cent extra goed in de gaten. Volgens de politie is dat noodzakelijk voor de bescherming van de muzikanten en handhaving van de openbare orde. Dat heeft de Miami Herald gemeld.

De politie van Miami wil met de extra surveillance geweld voorkomen. "Er is veel rivaliteit tussen deze artiesten en daar moeten we op letten", zei een politiewoordvoerder.

Vertegenwoordigers van de muziekindustrie en andere rappers hebben de politieactie racistisch en overbodig genoemd. Luther Campbell, voormalig rapper bij 2 Live Crew, sprak van verspilling van belastinggeld. Campbell stelde dat rappers naar Florida reizen om te feesten, niet om te vechten.

De politie gaat de gangen van de rappers nauwkeurig na. Ze worden gevolgd naar hotels, nachtclubs en opnamen van videoclips. Bij aankomst op het vliegveld fotografeert de politie hen direct. "Als we horen dat 50 Cent naar de stad komt moeten we op onze hoede zijn", vindt de politiewoordvoerder. "We weten dat hij meerdere moordpogingen heeft overleefd." 50 Cent is in een bittere machtsstrijd verwikkeld met collega-rapper Ja Rule.

Volgens muziekexperts is het nog niet eerder voorgekomen dat de politie muzikanten zo intensief in de gaten houdt. Zij besloot daartoe in 2001 toen een hiphopfeest in Miami behoorlijk uit de hand liep.