LOS ANGELES - Volgens de advocaat van Tom Cruise is het verhaal in de Vanity Fair, waarin wordt beweerd dat de Scientologykerk actief en in het diepste geheim via 'audities' een nieuwe partner zocht voor Cruise nadat hij in 2001 scheidde van Nicole Kidman, 'lang, saai en onwaar'. 

De advocaat zegt op de website van de BBC dat Vanity Fair oude leugens van supermarkttabloids weer heeft opgewarmd. In het omstreden verhaal wordt onder anderen actrice Nazanin Boniadi als een van de bronnen opgevoerd, een actrice die werd geboren in Iran en opgroeide in het Verenigd Koninkrijk.

In het artikel wordt beweerd dat ze in 2004 door Scientologyleden werd benaderd en auditie moest doen voordat ze met Cruise kon daten. Ook zouden de twee tijdens hun eerste date zijn omgeven door medewerkers van de kerk. Hun relatie wankelde al na een paar maanden en kwam in 2005 ten einde.

De Scientologykerk heeft ook gereageerd op het artikel. ''Er was geen project, geheim of anderzins, geleid door de kerk, om een bruid via audities te vinden voor wie dan ook die bij onze kerk is aangesloten. Nooit'', aldus een persverklaring van de kerk.

Vanity Fair blijft achter het verhaal staan en ontkent bronnen te hebben betaald.

Cruise trouwde in november 2006 met Katie Holmes. Het echtpaar ging deze zomer scheiden en kwamen een alimentatieregeling overeen voor hun dochtertje Suri.