TAMPA - De Republikeinse Conventie zou over presidentskandidaat Mitt Romney moeten gaan, maar veel tv-reportages en Twitterberichten gaan vooral over Clint Eastwood.

De inmiddels 82-jarige filmster deed op het toneel alsof hij een gesprekje voerde met president Barack Obama, waarbij hij sprak tegen een lege stoel.

De bekroonde acteur en regisseur vroeg Obama bijvoorbeeld wat hij deed met al zijn beloftes. ''Oh, daar doe je niets mee'', concludeerde hij.

Daarna begon hij over de beloofde sluiting van CIA-kamp Guantanamo. ''Wat bedoel je: hou je kop?'', zei Eastwood, tot hilariteit van het publiek.

Make my day

Eastwood, die in de jaren '80 burgemeester was van het dorp Carmel, concludeerde dat Obama niet functioneerde en moest vertrekken. Daarop zei hij samen met het publiek ''Go ahead, make my day'', een beroemde zin uit zijn filmserie Dirty Harry.

Eastwood sprak soms hakkelend en onverstaanbaar in zijn 10-minuten durende optreden. Hij sprak als enige zonder script of autocue, waarvan sprekers hun teksten kunnen aflezen. Dat was een schril contrast met de verder strak geregisseerde show rond Romney.

Gemengd

Het optreden werd zeer gemengd ontvangen. Het publiek lachte hard om zijn grappen en gaf hem veel applaus, maar sommige commentatoren reageerden vernietigend. ''Wow. Dat was slecht'', concludeerde de conservatieve presentator Joe Scarborough van de MSNBC-show Morning Joe.

Een CNN-presentator sprak over ''het gekste conventiemoment dat ik ooit heb gezien''. Achter de schermen zouden assistenten van Romney ineen zijn gekrompen van schaamte over het optreden van Eastwood.

Alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier

Clint Eastwood bij Republikeinse conventie