AMSTERDAM - Een van de grootste muziekevenementen aller tijden, de Live Aid concerten uit 1985, worden voor het eerst op dvd uitgebracht. De organisatoren gaan uitmaken via een veiling wie de rechten krijgt om het spektakel op dvd te zetten. Deze stap is gezet nadat er illegale kopieën van de concerten op internet werden aangeboden en de organisatie vond dat het nu ook maar legaal te verkrijgen moet zijn. Er wordt gedacht aan een kerstrelease.

Het concert, dat gespitst werd tussen Londen en Philadelphia, bracht sterren als U2, Queen en Madonna voor het eerst bij elkaar en is nooit op cd, video of dvd verschenen. De single van Band Aid 'Do They Know It's Christmas' was de voorloper van het concert. Het nummer is nog steeds de best verkochte single in Engeland aller tijden.

Maar liefst 72,000 mensen zagen in het Wembley Stadion in Londen artiesten als David Bowie, Dire Straits en Wham! gebroederlijk naast elkaar staan. Het tweede deel, van de in totaal 16-uur durende muziekmarathon, vond plaats in Amerika met Bob Dylan, Duran Duran en Paul Simon op het podium. De enige artiest die het presteerde om zowel in Londen als in Philadelphia te verschijnen was Phil Collins. Hij stapte na zijn Britse optreden gelijk op de Concorde om op tijd in Amerika te kunnen zijn.

Live Aid, georganiseerd door zanger Bob Geldoff, haalde toentertijd 60 miljoen euro op voor het goede doel in Ethiopië. De ene helft van het geld ging naar voedsel en de andere helft werd gebruikt voor projecten op de langere termijn. De organisatie hoopt heel veel geld bij elkaar te krijgen, wanneer de veiling voor de dvd-rechten begint.