AMSTERDAM - Ex-'Idols' Bas en Joël beweren dat het programma doorgestoken kaart is. Er zou door de redactie gesjoemeld zijn met sms-jes en sommige kandidaten zouden een voorkeursbehandeling genieten. Dit zeggen ze in het Algemeen Dagblad van vrijdag.

De jongens, die onlangs nog in de finale van het Nationaal Songfestival stonden, zeggen verder dat de volgorde van de laatste tien finalisten van te voren al vaststaat. Verder zeggen ze dat nu al zeker is dat Boris, een van de overgebleven finalisten, de winnaar wordt.

‘Belachelijk’

"Natuurlijk worden er stemmen geteld, maar daarna is er alle ruimte om de uitslag aan te passen", zegt Joël de Tombe. Volgens HMG zijn de uitspraken die Bas & Joël hebben gedaan 'belachelijk' ook 'kunnen zij hun beweringen totaal niet staven met feiten'.

De Holland Media Groep heeft een brief doen uitgaan naar het tweetal, waarin zij van contractbreukbreuk worden beschuldigd. Ook staat erin dat eventuele schade die wordt geleden op hen zal worden verhaald. Verder zegt persvoorlichter van RTL4 Laurens Woltberg dat de omroep er totaal geen commercieel belang bij zou hebben om de uitslag te manipuleren. "Als het publiek massaal zijn voorkeur geeft aan een kandidaat, zouden wij gek zijn om daaraan te gaan sleutelen", vervolgt hij.

Afvalrace

De afvalrace van tien finalisten naar twee gaat morgen beginnen. En op 1 mei weet Nederland wie de nieuwe Idol is.