AMSTERDAM - Evenementenorganisatie ID&T, vooral actief op hetgebied van dance, begint een nieuw meerdaags festival op hetterrein naast attractiepark Six Flags in Biddinghuizen. Opdiezelfde locatie wordt ook altijd het bekende Lowlands festivalgeorganiseerd door Mojo Concerts, een concurrent van ID&T.

Het nieuwe evenement heet NJOY (11 tot en met 14 juni) enherbergt volgens een ID&T-woordvoerder ''muziek, sport, games,thrills, street-art, theater en film''. Artiesten als Kane, Anouk,de Heideroosjes, Van Dik Hout, Krezip, Hind, Dana, Roog, Marco V enDi-rect zijn al geboekt.

Kartelwaakhond

ID&T klaagt al enige tijd over het monopolie van Mojo op hetgebied van live-optredens. Enkele weken geleden voerdekartelwaakhond NMa op basis van diverse klachten een inval uit bijhet kantoor van Mojo in Delft. Het vervolgonderzoek naar de handelen wandel van de concertpromotor kan nog enkele maanden in beslagnemen.

In de tussentijd acht ID&T de tijd rijp om met een eigenfestival te komen. Elke NJOY-dag is er ruimte voor 30.000bezoekers. Voor 10.000 is er ook een plaatsje op de camping, deoverige 20.000 tickets zijn dagkaarten.

Overspoeld

Volgens de ID&T-zegsman blijkt uit het vorig jaar nietuitverkopen van festivals als Lowlands en Pinkpop dat de marktbehoefte heeft aan een nieuw festival als NJOY, dat minderrock-georiënteerd is. Pinkpopbaas Jan Smeets denkt juist dat demarkt overspoeld wordt met muziekevenementen waardoor liefhebberseen keuze moeten maken en minder festivals uitverkocht raken.

ID&T is bekend van grote dance-festivals als Mystery Land,Sensation en Innercity. Daarnaast verkreeg het bedrijf vorig jaareen landelijke etherfrequentie voor ID&T Radio en geeft het eendance-blad uit onder de naam ID&T Magazine. Het bedrijf bezit ookeen aantal horecazaken, waaronder de bekende strandtentBloomingdale in Bloemendaal. Jaarlijks brengt ID&T ook in eigenbeheer tientallen cd's en dvd's uit.