AMSTERDAM - Tom Cruise en Katie Holmes zetten een punt achter hun huwelijk. De 49-jarige acteur en 33-jarige actrice zijn vijf jaar met elkaar getrouwd geweest. 

Ze hebben samen een dochter, de 6-jarige Suri.

De aanstaande scheiding heeft volgens TMZ alles te maken met de nauwe banden van Cruise met de religieuze beweging Scientology. 

Volgens bronnen dichtbij het stel zou de 33-jarige actrice bang zijn dat Cruise hun 6-jarige dochter Suri er ook te veel zou bij betrekken. Holmes was zelf nooit heel erg betrokken bij de beweging.

De twee zouden de laatste tijd vaak ruzie hebben gemaakt over Suri's toekomst bij Scientology, en haar opvoeding in het algemeen. Holmes wil dan ook volledige voogdij over Suri, zodat Cruise geen zeggenschap meer heeft over Suri.

Persoonlijk

"Dit is een persoonlijke en privékwestie voor Katie en haar gezin", laat de advocaat van de actrice weten aan het Amerikaanse tijdschrift People. "Katies voornaamste prioriteit is, zoals dat altijd het geval is geweest, haar dochter."

Cruise en Holmes beloofden elkaar in november 2006 eeuwige trouw in een kasteel in Italië. De actrice was dat voorjaar al bevallen van Suri. Het is voor haar het eerste huwelijk dat strandt.

Voor Cruise is het het derde huwelijk dat op de klippen loopt. Hij was eerder getrouwd met actrices Mimi Rogers en Nicole Kidman. Met die laatste adopteerde hij twee kinderen.

Holmes

Holmes is degene geweest die donderdag de papieren heeft ingediend, heeft een woordvoerder van Cruise bekendgemaakt. "Katie heeft de scheiding aangevraagd. Tom is zeer verdrietig en concentreert zich op zijn drie kinderen. Gun hen alsjeblieft privacy om dit op te lossen."