AMSTERDAM - Jan Smit wil zijn kinderen Auschwitz tonen. Smit, die zijn acteerdebuut maakt in een film over de Tweede Wereldoorlog, bezocht het concentratiekamp zelf op zijn negende met zijn ouders.

"Toen wij er waren, was het winter", zegt Smit in De Telegraaf.

"Ik besefte des te meer hoe gruwelijk het moest zijn geweest toen we foto's bekeken van naakte kinderen in de sneeuw, die bij aankomst direct van hun ouders werden gescheiden. Ik wil dit ook een keer aan mijn kinderen laten zien."

Doodmoe

Voorlopig blijven stiefdochter Fem en dochter Emma in Volendam, terwijl Jan in Hongarije lange draaidagen maakt. "Ik kom doodmoe op mijn hotelkamer. Gelukkig heb ik hier wifi. Zo hebben Liza, de kinderen en ik toch contact met elkaar."

Voor de Nederlandse film Het Bombardement, over de Duitse luchtaanval op Rotterdam, kruipt Smit in de huid van bokser Vincent de Graaf. Regisseur Ate de Jong ging via internet op zoek naar verhalen over het bombardement van Rotterdam.

Die verhalen maken ook op Jan veel indruk. "Afgelopen week waren Koos Postema en zijn vrouw hier. Koos speelt een rol in de film, maar heeft daarbij het betreffende bombardement op 14 mei 1940 zelf meegemaakt. Ik werd stil van wat hij allemaal vertelde."