AMSTERDAM - Lieke van Lexmond (30) is dolgelukkig met haar 13 jaar oudere vriend Jurriaan Oerlemans. "Jur is een bijzondere man", jubelt ze in het AD.

"Ik bewonder hem qua persoonlijkheid. Ik ben trots op hoe hij in het leven staat. Vol nieuwsgierigheid en passie. Hij is heel krachtig, staat er echt en hij beschikt over lef. Maar het meest mooie is dat ik direct een connectie met hem voelde."

De actrice zegt dat ze dat minder heeft met jongens van haar eigen leeftijd. "Misschien komt dat omdat ik al 14 jaar werk en daardoor anders reageer dan iemand die net begint en alles nog moet ontdekken. Ik vind het daarom heel fijn dat hij iets ouder is en meer levenservaring heeft."

Ze vindt bij Oerlemans iets wat ze bij mannen, jongens, van haar leeftijd altijd miste. "We begrijpen elkaar. En kunnen genieten van dezelfde dingen. Aan de ene kant zoeken we het avontuur: surfen op Fuerteventura, een roadtrip door Californië. We houden van luxe, maar ook van puur natuur: kamperen in een blokhut."

"Jur beklimt bergen, hangt aan kabels en zit in een tentje. We zijn mensen die adrenaline nodig hebben en daarnaast ook lekker kneuterig kunnen doen. Op de bank hangen of samen achter potten en pannen iets proberen na te maken wat we in een restaurant hebben gegeten."

Kinderen

Bij levenservaring van Juriaan horen ook drie kinderen uit een eerdere relatie. "Zij horen bij hem, vormen een wezenlijk deel van wie hij is. Ik zie veel van Jur in de jongens terug en merk dat hij enorm van hen houdt."

"Zij zijn zijn alles, staan op nummer één. Omdat ik zelf uit een warme familie kom, begrijp ik hoe belangrijk die band is. Ik vind het mooi om dingen met hen samen te doen, maar zal niets forceren. En ik heb zeker niet de ambitie om de moeder te gaan uithangen, want zij hebben al een moeder."

Koester samenzijn

Van Lexmond is blij hoe het momenteel gaat. "Laatst speechte ik op de bruiloft van mijn broer en wat ik tegen hem zei, geldt ook voor mij in de liefde: vind het nooit vanzelfsprekend dat je met elkaar leeft. Maar koester het samenzijn. Voor ons betekent het ook dat we elkaar onze vrijheid gunnen. Ik bedoel: hij heeft mijn hart en mijn volledige commitment."

"Maar ik hoef niet dag en nacht met hem samen te zijn. We zijn allebei superdruk en proberen uit het leven te halen wat erin zit. Samenwonen of kinderen krijgen is nu niet aan de orde. Maar wanneer ik echt iets belangrijk vind, toont hij belangstelling en is hij erbij."