AMSTERDAM - Londense prostituees zijn een campagne gestart om de toename van arrestaties van sekswerkers in de aanloop naar de Olympsiche Spelen een halt toe te roepen. De beroemde prostituee 'Belle de Jour' steunt de actie.

Volgens een coalitie van sekswerkers probeert Londen schoon schip te maken voor de Spelen, door jacht te maken op prostituees. Brooke Magnanti, beter bekend als de callgirl Belle de Jour, waarschuwt dat de politie de sekswerkers in gevaar brengt.

Compassie

"Ik steun de campagne, want het wordt tijd dat we ons realiseren dat criminelen maken van sekswerkers geen oplossing is", aldus Magnanti tegen The Guardian. "Londen is een internationale stad en moet het voortouw nemen in compassie en mensenrechten voor iedereen." Magnanti werd wereldberoemd door haar weblog, drie boeken en de tv-serie Secret Diary of a Call Girl.

De coalitie heeft de burgemeester van Londen in een brief gevraagd de toename van arrestaties te stoppen. De acties van de politie zouden hebben geleid tot meer gevangenisstraffen en deportaties. Postituees stellen dat ze daarom criminaliteit en geweld niet meer durven aan te geven.

Uitbuiting

"Dit zorgt voor een klimaat van angst onder sekswerkers, waardoor ze minder snel melding zullen maken van criminaliteit", zo meldt de brief. "Dat maakt ze kwetsbaar voor misbruik en uitbuiting."

Magnanti roept in een tweet op de petitie 'Stop the arrests' te steunen. Op haar website schrijft ze dat ze niet gelooft dat de Olympische Spelen een toename geeft van vrouwenhandel.

De Londense politie ontkent dat de actie tegen prostitutie is opgevoerd.