LONDEN - De Britse koningin Elizabeth II heeft dinsdag een speciale dankmis gekregen in de St Paul's Cathedral in Londen ter ere van haar 60-jarige regeerperiode.

Ze werd daarbij niet vergezeld door haar man prins Philip, die nog met een blaasontsteking in het ziekenhuis verblijft.

Na de kerkdienst maakt ze een rondrit per koets door Londen.

Bij Buckingham Palace werd de koningin toegejuichd door een grote menigte. Zij stond daar met kroonprins Charles, Camilla Parker Bowls, haar kleinkinderen William en Harry en Kate Middleton (prinses Catherine) op een balkon. Luchtmachtvliegtuigen vlogen als eerbetoon laag over. De balkonscène was het sluitstuk van 4 feestdagen.

Saluutschoten

Het jubileumfeest begon zaterdag met saluutschoten in Londen, Edinburgh, Cardiff en Belfast, de vier hoofdsteden in het Verenigd Koninkrijk. Zondag voerde de koningin een grote botenparade over de rivier de Theems in Londen aan.

Voor Buckingham Palace woonden maandag tienduizenden mensen een jubileumconcert bij. Ze zagen onder anderen Elton John, Paul McCartney, Robbie Williams, Cliff Richard en Stevie Wonder optreden.

Elizabeth II werd in 1952 koningin. Ze is staatshoofd van in totaal 16 landen. Behalve Groot-Brittannië zijn dat onder meer Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Jamaica.

De koningin toonde zich in een televisietoespraak dinsdagavond dankbaar: ''De evenementen die ik heb bezocht maken mij nederig. Het heeft me diep geraakt om te zien hoe zo vele duizenden families, buren en vrienden samen vierden in zo'n blije sfeer'', aldus de vorstin.

Dankmis koningin Elizabeth