AMSTERDAM - Ton en Heleen van Royen spraken zondag na twintig jaar huwelijk opnieuw hun geloften.

"Er is niemand van wie ik zoveel houd als van Ton. Ik heb dit helemaal als verrassing georganiseerd. En gelukkig zei hij opnieuw ja", aldus de schrijfster in De Telegraaf.

Dat ze elkaar in al die jaren niet altijd trouw zijn gebleven is geen geheim. "Op mijn vijftiende vond ik het al raar dat ik niet met iemand anders mocht zoenen dan mijn vriendje. En ik wilde Ton ook niet verbieden ooit aan een andere vrouw te komen. Maar aan mijn liefde voor hem kan niemand tippen. En dat is wederzijds."

Ton was zondag compleet verrast. "Ik wist even niet wat ik er mee moest. Wapperende witte gordijnen, twintig genodigden op chique stoeltjes, de honorair consul Annelies Reugebrink… En ik moest terwijl het Daar komt de bruid klonk over een pad van rozenblaadjes naar Heleen in bruidsjurk. Het leek wel of ik in een speelfilmdecor terecht was gekomen."

Romantisch

Van Royen: "Ton dacht dat hij naar een fotoshoot ging met onze kinderen Olivia van bijna 20 en Sam van 15. Ik was ’s ochtends al naar de kapper gegaan en Olivia zou Ton naar de ’fotoplek’ brengen."

"De trouwjurk had zij uit de berging in Amsterdam meegenomen. Ton heeft niets in de gaten gehad. Ik bleek de jurk nog te passen en er zaten geen mottengaten in of zo. Dus de Portugese stomerij kreeg een spoedklus. Het was zo romantisch."

Respect

"Ik vind Ton een zorgzame, lieve man die mij respecteert en de autonomie gunt die ik als schrijver zo nodig heb. Mijn liefde voor hem zit heel diep. En voor ons werkt deze manier van getrouwd zijn dus. Ja, misschien is dat wel het geheim van ons geluk. We zijn gek op elkaar maar gunnen elkaar ook eigen ruimte."

"Alhoewel we elkaar over wat we daarin beleven niet uitgebreid vertellen. Dat werkt voor ons dan weer niet. Voor mijzelf sprekend is het trouwens niet zo dat ik van slippertje naar slippertje ga. We willen elkaar alleen niks verbieden. Ach, het werkt voor onze karakters. Ik zeg niet dat het voor iedereen goed is."