Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Willem Alexander in actie

Willem-Alexander verwerpt wc-pot gooien

ROTTERDAM - Prins Willem-Alexander heeft op Koninginnedag in Rhenen met gêne meegedaan aan het wc-pot gooien.
Door ANP

Het is niet te rijmen met het feit dat een groot deel van de wereldbevolking geen toegang heeft tot wc's , zei hij woensdag tijdens een bijeenkomst over duurzaamheid in Rotterdam.

''Hier in Nederland zijn dorpen waar ze voor de lol wedstrijden doen in het gooien met wc-potten. Ik heb daar op 30 april met een glimlach aan meegedaan, maar niet zonder met enige schaamte te denken aan die ruim 2,6 miljard mensen op deze aarde die niet beschikken over zelfs maar de meest basale structuur om op een waardige manier hun dagelijkse behoefte te kunnen doen.''

Riolering

Op het gebied van sanitaire voorzieningen ''lopen we echt wanhopig achter'', constateerde de prins. ''Natuurlijk weet ik dat het voor veel politici een grote stap is om prioriteit te geven aan zeg de aanleg van wc's en riolering als zij de strijd aangaan met watergerelateerde ziektes, maar er bestaat echter geen goedkoper en effectiever medicijn.''

Willem-Alexander deed op Koninginnedag met enkele andere prinsen mee aan een wedstrijd wc-pot gooien.

De toekomstige koning van Nederland wierp zijn exemplaar het verste in de modder. Hij mocht daarmee een beker (met miniatuurtoiletpot) mee naar huis nemen.

RVD

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) liet in een toelichting nog weten dat de kroonprins meedeed aan de activiteit omdat de wc-potten naar een project in Afrika gingen. De gemeente Rhenen verklaarde ''kennis te nemen van de uitspraken van de prins'', maar wilde verder niet inhoudelijk reageren.

Willem-Alexander doet aan wc-pot gooien

Lees meer over:

Duurzaamheid

Aanbevolen artikelen