AMSTERDAM - Eric van Tijn ziet een nieuw Eurovisie Songfestival-avontuur wel zitten, op voorwaarde dat hij de volledige creatieve controle krijgt over de act.

Nederland was zaterdag voor de achtste keer op rij afwezig tijdens de grote finale, een record. Van Tijn denkt wel te weten hoe daar verandering in te brengen.

"Je moet het heel anders aanpakken en het Nationaal Songfestival moet je als bijzaak zien. Het gaat echt alleen om 'Wat doe je in Europa?' en 'Hoe maak je daar indruk?'", zegt hij dinsdag op Radio 538. "Je moet gewoon iemand hebben die daar met een internationale uitstraling staat, zo sterk en krachtig mogelijk. We hebben in Nederland zat artiesten die dat hebben."

"Als ik het ooit nog een keer doe, dan wil ik het gewoon helemaal zelf kunnen bepalen. En ondertussen, door alle televisiedingen waar ik dicht bij heb gestaan en waaraan ik heb meegewerkt, weet ik veel beter hoe je dat zou moeten aanpakken", vervolgt hij. "Ik denk nog steeds: ik wil het nog een keer beter doen. Ik denk ook dat ik dat kan."

Vrede

Van Tijn was in 1993 verantwoordelijk voor Vrede van Ruth Jacott en in 1998 voor Hemel en Aarde van Edsilia Rombley. Nederland eindigde die jaren op de respectievelijk zesde en vierde plaats van het Eurovisie Songfestival.