AMSTERDAM - Het heeft even geduurd, maar de Engelse band Keane is in het Pinksterweekend weer eens in Nederland te vinden. De mannen hebben het afgelopen twee jaar bewust rustig aan gedaan.

"We wilden dat gevoel van vrijheid terug. Daarom hebben we alle deadlines genegeerd en hebben onszelf onbeperkt de ruimte gegeven." Zo vertellen ze tegen het AD.

De mannen werden bekend dankzij hun hits Somewhere Only We Know en Everbody's Changing uit 2005. De verwachtingen die dit hen opleverde, werkte voor hen behoorlijk benauwend.

"Alle platen daarna kwamen tot stand onder druk. Tijdsdruk, prestatiedruk", aldus frontman Tom Chaplin.

Roerig

Ook op persoonlijk vlak was het een roerige periode voor Tom. In 2008 liet hij zich namelijk opnemen in een afkickkliniek.

"Het gaat nu goed. Ik ben meer oké met mijzelf en heb meer rust in mijn lijf. Het was goed dat ik even weg was van Keane." Maar het blijft lastig voor de 33-jarige zanger. "Als ik te lang thuis zit, dan ga ik me vervelen. Dan moet ik oppassen dat ik niet verval in oude, slechte gewoontes."

Het resultaat van de afgelopen twee jaar is terug te horen op de nieuwe plaat Strangeland. "Op de nieuwe plaat hoor je zekerheid. Op de vorige cd's waren we nog aan het oefenen." Bassist Jesse Quin vult aan: "We hadden behoefte aan muziek waar we zelf ook echt van kunnen genieten."