HILVERSUM - De finale is in zicht en het is duidelijk dat detweede editie van Idols opnieuw een groot succes is. Volgens demakers overtroffen de kijkcijfers de afgelopen weken die van 2003en ook aan media-aandacht is dit jaar geen gebrek. Tientallenfotografen, camerateams en journalisten kwamen dinsdag massaalkennismaken met de tien finalisten.

In Studio 22, waar de kandidaten vanaf zaterdag 6 maart destrijd aangaan om de titel 'Idol 2004' in de wacht te slepen,verblindden flitsende camera's de vijf jongens en vijf meiden. "Ikzie niks meer", riep een van hen toen ze minutenlang poseerden metpresentatoren Tooske Breugem en Reinout Oerlemans en de vierjuryleden. "Ja, de showbizz is hard, wen er maar vast aan", riepeen fotograaf ze toe.

Kwaliteit

Juryleden Jerney Kaagman, Edwin Jansen, Eric van Tijn envoorzitter Henkjan Smits verwachten de komende negen weken eenspannende race. "De kwaliteit is dit jaar hoger dan vorig jaar.Veel van de finalisten waren al bezig met muziek en zijn serieusaan Idols begonnen", aldus Van Tijn. Volgens de juryleden kwam dekeuze van het publiek in de voorrondes overeen met die van henzelf."Het publiek koos echt de beste zangers en zangeressen. Vorig jaarwas het meer zo van 'die vind ik wel leuk'."

Over het voorspellen van een winnaar doen de vier nog erggeheimzinnig. "Ik heb wel een topvier in mijn hoofd, maar ik zegniet wie", zei Jansen. Ook Kaagman heeft al een idee wie er alslaatsten overblijven, maar houdt haar kaken daarover stijf opelkaar.

Kanshebbers

De kandidaten durven zelf ook nog echt niet een schatting tedoen over het verloop. "Het hangt er helemaal van af of je hetjuiste liedje kiest", denkt de 22-jarige Marlies. Boris (23),volgens velen een van de grote kanshebbers, is het niet met haareens. "Als je artistiek genoeg bent, kan je aan elk liedje jeeigen draai geven. Je moet gewoon blijven presteren."

Naast geijkte vragen over de kansen, de voorbereidingen, en deervaringen van de afgelopen weken, vroegen veel journalisten dezangers en zangeressen het hemd van het lijf over hun privéleven.

Groot succes

Hoewel Idols niet meer zo het gesprek van de dag is als vorigjaar, is het programma opnieuw een groot succes. Om de laatsteshows nog spectaculairder te maken dan vorig jaar, kunnen er nu mensen in plaats van duizend de uitzending bijwonen. Ook is ereen nieuw decor gebouwd. Bovendien duren de uitzendingen eenhalfuur langer dan de vorige versie, van 21.00 tot 23.55 uur op RTL en Yorin. Op zondagavond blikt Tooske dan nog eens terug met deverliezer van de avond ervoor tijdens Idols - The Day After.