AMSTERDAM – Actrice Thekla Reuten schitterde naast George Clooney in de film The American (2010), maar ze zit niet in het vak om beroemd te worden. "Bekendheid is geen doel op zich."

Dit zegt ze in een interview met het tijdschrift Vega. Reuten vindt dat er in de media soms weinig plek is voor nuance en fijnzinnigheid.

"Het is een automatisme geworden dat we als zangers en acteurs content leveren voor bladen. De vrouwen het liefst zo sexy mogelijk, kirrend van genot. Ik kan er soms zeker van genieten, maar ik vind het belangrijk dat we als onderwerp wel een positie innemen."

De 36-jarige Reuten erkent wel dat bekendheid haar marktwaarde als actrice kan vergroten. "Maar balans is daarin belangrijk en die moet je zelf maken. Ik heb liever een lange adem dan dat het met mij op de loop gaat. Misschien ben ik wel heel dom dat ik niet overal als een dolle op inga."

Niet bewust

Reuten heeft in Nederlandse films als Kruimeltje en De Tweeling gespeeld, maar werkt nu vooral in het buitenland. Maar ze zegt wel dat ze daar niet bewust voor heeft gekozen.

"Het was voor mij compleet vanzelfsprekend om niet alleen in Nederland te werken. Ik voel me Europees. Ik ben iemand van talen. Mensen reageren heel wow als iets in het buitenland is."

Thekla Reuten 2