AMSTERDAM - Meedoen aan het Songfestival is eigenlijk ongezond. Dat is het oordeel van Paul de Corte en Fabrizio Pennisi die zondagavond het Nationaal Songfestival wonnen als het duo Reunion.

Klik hier voor Without you

Met het nummer Without you verdedigen ze in mei de Nederlandse eer tijdens het Eurovisie Songfestival in het Turkse Istanbul. "Hier hebben we van gedroomd, maar ook nachtmerries gehad. Eigenlijk is het Songfestival gewoon ongezond", zei Pennissi na afloop.

Pennisi is van oorsprong Italiaan, maar zegt het een eer te vinden om namens Nederland uit te mogen komen op het Europese liedjesfestijn. Samen met Eindhovenaar De Corte zat hij vroeger in boyband All of Us, maar die formatie gooide nooit hoge ogen. "We hebben zes jaar lang alleen maar kritiek gehad en dan is het nu superleuk om succes te hebben", schetste de Italiaanse zanger.

Wegens het toenemende aantal Europese lidstaten is het Songfestival dit jaar voor het eerst verdeeld in een voorronde (12 mei) en een finale (15 mei). Die opzet werd noodzakelijk omdat de uitzending anders te lang zou worden. Omdat zangeres Esther Hart verleden jaar een te lage klassering behaalde in de Letse hoofdstad Riga moet Reunion eerst in de voorronde proberen een ticket voor de finale te behalen.

Het duo is daar wel positief over. "Het is jammer dat we niet direct in de finale komen, maar we maken een goede kans op 12 mei. En als we daar kunnen overtuigen, dan weten we alvast dat het Europese publiek ons ook ziet zitten. En dan moet het toch ook in de finale lukken?"

De keuze op Reunion kwam tot stand door een unanieme voorkeur van de vakjury, die allen hun hoogste aantal punten aan het duo schonken. Ook het stemmende publiek (200.000 stemmers) kozen veel voor het duo, maar een liedje kon het publiek nog meer bekoren, het klassiek aandoende Heart of Stone van Anja Wessels.

Reunion geeft toe dat hun nummer niet een typische Songfestival-inzending is. Het is geen uptempo-nummer, heeft een intieme uitstraling en klinkt eenvoudig. De artiesten zelf waren na afloop de eersten om dat toe te geven. "Maar we gaan niets veranderen aan Without you, want dit is het nummer waarop de Nederlanders hebben gestemd." Componist Ed van Otterdijk verwoordde het nog nuchterder: "we zien wel waar het schip strandt op het Eurovisie Songfestival."