AMSTERDAM - Acteur Martijn Lakemeier (18), hoofdrolspeler in Oorlogswinter (2008), is de jongste Nederlander die ooit een Gouden Kalf won.

Dat was heel bijzonder, maar ook verwarrend, vertelt hij in de Volkskrant.

Na de middelbare school ging hij er een jaar tussenuit. Daarna zou hij naar de Toneelschool gaan. En toen kwam Oorlogswinter voorbij.

"De conclusie van mijn tussenjaar, zou je kunnen zeggen, is dat ik nu weet dat ik een heel goed leven heb. Dat Oorlogswinter zo'n groot succes werd, dat ik dat Kalf won, dat was te gek en bijzonder. Dat gebeurt nooit meer."

Schoolbanken

Maar na alle glitter en glamour wachtten gewoon weer de schoolbanken. "Na drie maanden Oorlogswinter kwam ik terug in de klas. Ik wist gewoon niet meer hoe ik met mijn klasgenoten moest omgaan. Ik trok mezelf terug, achterin het lokaal, keek de kat uit de boom, om uit te vinden hoe ik er weer tussen kon komen, hoe ik weer met ze kon lachen. Op een gegeven moment, als je het vaker doet, leer je switchen."

En hoewel hij probeert met beide benen op de grond te blijven, is hij toch ineens anders. "Ik ben degene met een ander leven, de jongen met aparte bezigheden." En dan lijkt het wel eens dat je arrogant bent. "Soms is het allemaal heel veel en kun je niet tegen iedereen iets zeggen. En dan hebben mensen al snel een indruk van je. Vrienden maakten ook weleens grappen dat ik niet moest eindigen als crackverslaafde transseksueel."

Liefde

Zijn plotselinge succes heeft ook impact op zijn liefdesleven. "Toen ik 15 was, had ik een vriendinnetje, we kenden elkaar heel goed. Het was een intense eerste relatie. Toen het uit was, werd zij bang dat ik nooit meer een meisje zou kunnen vinden dat echt om mij gaf, en niet alleen op me viel omdat ik acteerde. Dat is ook wel een ding, weet je. Ik weet soms niet meer of iemand met me praat omdat hij of zij geïnteresseerd is in mij, of omdat ik bekend ben."

Inmiddels heeft hij wel weer een vriendin. "Ja, ik ben al acht maanden met Sanne, ik ken haar van de hockeyclub. Ze heeft helemaal niks met toneel of kunst. Ik kan nog weleens naar een schilderij kijken en denken: mooi schilderij. Zij niet, dat vind ik heel fijn. Ze kijkt alleen maar naar romantische comedy's."

Intouchables

Zelf heeft Martijn een iets bredere smaak. "Ik houd van films waardoor je zelf een beetje verandert. Laatst was ik naar Intouchables, een Franse film over een soort gangster die een miljonair gaat verzorgen. Dat vond ik fantastisch, zo grappig en mooi. Maar ik hou ook van artistieke films, zoals A Clockwork Orange. Dat is een bizar verhaal."