Enkele uitgevers hebben vorige week kunnen gluren in de dagboeken van de voormalige zanger van Nirvana, Kurt Cobain, die in 1994 zelfmoord pleegde, zo meldt Time vandaag. De boeken, tentoongesteld in het huis van weduwe Courtney Love, zullen onder de uitgeverijen worden geveild. Verwacht wordt dat de serie een bestseller wordt.

In totaal schreef Cobain in enkele jaren 23 dagboeken; bij elkaar zo’n 800 pagina’s. Insiders die verschillende fragmenten uit zijn werk hebben gelezen, vertellen dat er onder meer een versie van zijn beroemde, generatie bepalende song 'Smells like Teen Spirit' in te vinden is.

Ook maakte Cobain verschillende lijsten met zijn 50 favoriete cd's van verschillende periodes. Hier werd vaak de naam van de groep de Melvins (net als Cobain afkomstig uit Seattle) genoemd.Brieven naar bandleden, geliefden en ook de ontslagbrief die gericht was naar de eerste drummer van de band, zijn in de boeken te vinden.

Enkele passages uit het boek reflecteren het heroïnegebruik van de zanger en zijn vlagen van depressie, andere fragmenten tonen de verrassende ambitie van een artiest die een genre -grunge- dat populariteit verfoeide, populariseerde. Bronnen noemen de dagboeken een intieme kijk in de wereld van een artiest die van zijn privacy hield.