AMSTERDAM - DJ Isis lonkt naar een politieke carrière. "Het zit in me. Je kunt mij goed de barricaden op duwen. Ik heb de drive, de energie en blijkbaar ook het voorkomen en de verbale vermogens. Ik ben een goede front woman."

Dat zegt ze in het Volkskrant Magazine. Politiek zit bij DJ Isis in de familie: haar moeder is PvdA-politica Ineke van der Wel, momenteel burgemeester van Rijswijk. Haar ouders vonden het eerst maar niks dat Isis dj werd, vertelt ze.

"Van feesten en disco hadden ze niet bepaald een hoge pet op. Oppervlakkig. Het droeg in hun ogen niets bij aan de maatschappij. Later kwamen ze daar wel van terug."

Revolutie

Isis zegt dat ze vroeger dacht dat de house-scene het startpunt van een revolutie zou kunnen vormen, een soort vervolg op de hippie-idealen van de jaren zestig. "Op de dansvloer is iedereen in een bepaalde state of mind. Een volstrekt onbekende kijkt je liefdevol in de ogen, je maakt een connectie. Dat betekent iets."

"Ik zag daarin het begin van een beweging die iets voor elkaar kon krijgen. Nu, twintig jaar later, moet ik bekennen dat er ontzettend veel geweldige idealistische geesten in de dancescene rondlopen, maar minstens even veel simpele zielen."

Jubileum

De dj, die zaterdag in Amsterdam haar twintigjarig jubileum viert en zondag 37 wordt, was twee jaar lang nachtburgemeester van Amsterdam. Het werd volgens haar op het laatst moeilijk te combineren met haar gezinsleven. Vorig jaar kreeg ze een zoontje.

"De liefde en het nachtburgemeesterschap zijn allebei uniek en niet te plannen. Wat ga je doen, een abortus laten plegen, omdat je nachtburgemeester bent? Het nachtburgemeesterschap opgeven? Dacht het niet. Ik ben een buffel, een go getter. Stuur mij ergens op af en het wordt gewoon geregeld."