HAARLEM - Mona-Liza M. krijgt als het aan justitie ligt een werkstraf en een voorwaardelijk celstraf voor het stalken van tv-presentator Rob Kamphues. 

Voor de politierechter in Haarlem eiste officier van justitie N. Achahbar 200 uur werkstraf en 4 maanden voorwaardelijke celstraf.

De 37-jarige vrouw is de ex-vriendin van Kamphues en moeder van zijn dochtertje.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de vrouw Kamphues gestalkt en huisvredebreuk gepleegd in zijn woning. De officier eiste ook een contactverbod van drie jaar. In die periode mag M. geen contact opnemen met Kamphues en zijn directe familieleden en zich niet begeven in een straal van 500 meter rond zijn woning.

'Belastende berichten'

Ook wil het OM dat de vrouw stopt met het verspreiden van 'belastende berichten' over Kamphues via de (sociale) media en wil dat ze dit soort berichten binnen drie maanden verwijdert van haar Facebook- en Twitteraccount.

Volgens de officier van justitie ging het om een ''ernstige vorm van stalking'', die een negatieve invloed heeft gehad op het persoonlijk leven en de vrijheid van Rob Kamphues. M. stuurde in een jaar tijd 1450 sms-jes en vele e-mails aan de KRO-presentator en belde hem honderden keren.

Volgens het OM ging het om beledigende, verwijtende en bedreigende sms-jes, waarvan de vrouw er soms 10 per minuut verzond. Ze dreigde het leven van Kamphues kapot te maken en drong zich onophoudelijk aan hem op, aldus het OM.

Beloftes

De verdachte zei dat ze tijdens haar zwangerschap wanhopig had geprobeerd contact te zoeken met Kamphues. Hij gaf volgens haar niet thuis en kwam zijn beloftes niet na om haar te steunen. Ze benadrukte dat ze hem in zijn belang bij haar zwangerschap wilde betrekken.

De vrouw zei dat Kamphues een leugenaar is, die haar zwart probeert te maken. Ze barstte tijdens de zitting regelmatig in huilen uit. Politierechter Rino Verpalen dreigde M. uit de zaal te laten verwijderen, omdat ze voortdurend de officier van justitie interrumpeerde tijdens haar requisitoir. De zaak kon vrijdag niet worden afgerond en wordt op 3 mei voortgezet