AMSTERDAM - Onder anderen Angela Groothuizen en Carry Tefsen zijn vrijdag koninklijk onderscheiden. Zij werden in Amsterdam tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geslagen.

Groothuizen ontving de onderscheiding vanwege haar inzet voor verschillende goede doelen. De 52-jarige presentatrice zet zich onder meer in voor het Aidsfonds, Stop Aids Now en KWF Kankerbestrijding.

De 73-jarige Tefsen kreeg een lintje voor haar werk in de toneel-, musical-, en televisiewereld. Ook werd 'Mien Dobbelsteen' onderscheiden vanwege haar inzet voor het Amsterdamse Volkstoneel.

Frits Barend en Cor Bakker

Ook Frits Barend en Cor Bakker kregen een lintje. De 65-jarige Barend werd in Amstelveen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geslagen. De presentator kreeg de koninklijke onderscheiding onder meer vanwege zijn inzet voor verschillende sportinitiatieven.

Bakker werd net als Groothuizen en Tefsen in Amsterdam geridderd. De 50-jarige pianist en componist dankt de onderscheiding aan zijn inzet voor goede doelen en zijn voorbeeldfunctie voor jonge pianisten en muzikanten.

Tot de bekende gedecoreerden behoren verder acteur en regisseur Hans Croiset en acteur Frank Groothof, bekend van kinderprogramma's als Het Klokhuis en Sesamstraat.

Er ging ook een lintje naar waterpoloster Daniëlle de Bruijn en snowboardster Bibian Mentel. Zij kreeg in 2000 botkanker waardoor haar been werd geamputeerd, maar na een prothese behaalde ze opnieuw successen bij snowboardwedstrijden.

Kredietcrisis

Een opvallende gedecoreerde bij de overheid is Gita Salden, die in 2008 werd aangewezen als projectleider kredietcrisis bij het ministerie van Financiën.

''Zij heeft de Nederlandse economie op het dieptepunt van de kredietcrisis overeind gehouden. Haar optreden was essentieel om de schade, die deze crisis aan burgers en de Nederlandse economie heeft toegebracht, te beperken.'' Salden is benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau.

3429 lintjes

Dit jaar ontvangen ter gelegenheid van Koninginnedag 3429 mensen dit jaar een lintje. Dat zijn er ruim 70 meer dan vorig jaar. Toen ontvingen 3357 personen een koninklijke onderscheiding omdat zij een verdienstelijke prestatie hebben geleverd.

Van de lintjes gingen er 1194 naar vrouwen. Elf personen, alle mannen, werden gedecoreerd met de exclusieve orde van de Nederlandse Leeuw. Dit is de hoogste civiele onderscheiding, die alleen wordt uitgereikt aan personen die ''een zeer exceptionele prestatie'' hebben geleverd voor de samenleving op basis van ''zeer bijzondere talenten''. Vooral hoogleraren viel deze eer te beurt.

Lintjesregen