AMSTERDAM - Acteur Wim Hoddes is dinsdag op 93-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan ouderdom in een verzorgingstehuis in Hilversum.

Dat hebben vrienden van hem dinsdag laten weten.

De rijzige Hoddes zat aanvankelijk op de Militaire Academie, maar hij verhuisde naar de toneelschool en maakte in 1942 zijn debuut als figurant in de Gijsbrecht.

De rol van Gijsbrecht van Aemstel zelf zou hij in de herfst van zijn loopbaan nog met veel verve zingen en spelen in De Engel van Amsterdam, de succesvolle musical van Lennaert Nijgh en Joop Stokkermans waarmee Amsterdam haar 700-jarig bestaan vierde. Het was een losse variant van het oorspronkelijke verhaal.

Sweet Charity

Het was niet zijn enige musicalrol in het medio afgelopen eeuw nog vrij musicalarme Nederland. Zo trad hij ook op in Sweet Charity en My Fair Lady.

De rijzige Hoddes speelde meer dan 120 toneelrollen en zeker 80 televisierollen, of het nu een in klassieker was van Bredero of in een aflevering van de kindertelevisieserie Swiebertje. Hij stak de kop op in tal van tv-series waar de mensen destijds voor thuisbleven, zoals De kleine zielen, De klop op de deur en Hollands Glorie.

Hij was onder meer verbonden aan de Haagsche Comedie (de voorganger van het Nationale Toneel), het Rotterdams Toneel en Globe. Hij werkte ook mee aan films en hoorspelen.

Wim Hoddes (93) overleden