AMSTERDAM - Bert Visscher beweert tegenwoordig een stuk rustiger te zijn. "Ik ben op het toneel zoveel kalmer geworden. Er is meer balans dan ooit."

Dst vertelt de caberetier in het AD. "Bij een van m’n eerste soloprogramma’s eind jaren ’80 moest het publiek na een half uur worden afgevoerd. Totaal kapot. Net als ik. Omdat ik alles uit de kast haalde, vanaf minuut één. Na tien minuten wist ik al niet meer waar ik was. Ik bleef maar doorrazen."

Visscher legt uit hoe dat komt: "Tegenwoordig durf ik verhalen te vertellen. En het werkt! Ik zie de rijen als een wuivend korenveld voorover slaan. Zelfs zingen vind ik steeds minder eng. Terwijl ik vroeger dacht: als ik één minuut niet gek doe, valt het compleet stil. Heeft met zelfvertrouwen te maken. Misschien met leeftijd ook. Er mag best wel eens rust neerdalen over een zaal."

Rossen

Maar hij zal in wezen altijd dezelfde Bert Visscher blijven. "Ik zal nooit een komiek als de anderen worden. Wie twee uur lang naar een man met een microfoon wil luisteren, kan in Nederland bij voldoende collega’s terecht. Ik blijf rossen tot ik lichamelijk niet meer kan."

Eenmaal van het podium af, is Visscher een ander mens. "Een hele dag als een idioot rondhuppen? Dat houdt geen mens vol."