AMSTERDAM - Emile Ratelband is ervan overtuigd dat hij is gearresteerd omdat rechercheurs positief in het nieuws wilden komen.

"Om de marketing ben ik meegenomen", zei de positiviteitsgoeroe dinsdag in Koffietijd. "Om te laten zien dat de rechercheurs hard werken. Ze doen het altijd fout, en krijgen veel kritiek."

Ratelband werd twee weken geleden gearresteerd wegens betrokkenheid bij een poging tot brandstichting van een huis in Huissen dat hij verhuurde. De 63-jarige werd drie dagen later weer op vrije voeten gesteld en moet 24 oktober voor de rechter verschijnen.

Geen bewijs

Ratelband laat alle schuldvragen van zich af glijden en stelt dat zijn bekendheid in zijn nadeel heeft gewerkt. "Ze dachten: we hebben een zaak en het is leuker als het om Ratelband gaat. Of Jan des Bouvrie, die ook vorig jaar is opgepakt. Dat is marketing."

Ratelband ontkent in alle toonaarden dat hij iets met de poging tot brandstichting te maken heeft. "Ik ben gewoon vrijgelaten, er is geen bewijs. Alleen verdachtmaking. Een kroongetuige zegt dat hij via via via heeft gehoord dat Ratelband hierbij betrokken was."

Meningsverschil

Hij geeft toe dat er wel ruzie was met de man aan wie hij zijn woning verhuurde. Al had het meningsverschil niets te maken met het feit dat de man het huis moest verlaten, wat de reden zou zijn dat Ratelband zijn eigen huis in brand wilde steken.

"Dat is allemaal in goede vrede gegaan. Alleen is ruzie ontstaan toen ik een droger terugwilde die ik hem had geleend."