AMSTERDAM - Sonja Silva, die al sinds haar tienerjaren lijdt aan de oververmoeidheidsziekte ME, ziet haar fysieke toekomst somber in.

Vanaf mei zijn patiënten met deze ziekte verplicht gedragstherapie te volgen. Volgens Silva komt dat omdat de zorgsector denkt dat de verschijnselen bij ME vooral een psychische oorsprong hebben, vertelt ze dinsdag in het AD.

De voormalig TMF-vj vindt dat belachelijk. "Ik heb al eens een grondig psychiatrisch onderzoek gehad waarvoor ik met vlag en wimpel ben geslaagd. Dus ik ben niet ziek omdat er iets mis zit tussen mijn oren."

De 35-jarige Silva vertelt dat zij als ME-patient niet alleen last heeft van oververmoeidheid. "Ik heb ook nog zo'n 35 andere klachten als heftige gewrichtspijnen." Het is volgens haar dus geen psychische stoornis die met wat therapiesessies is te genezen.

Redelijk

Momenteel gaat het redelijk goed met Silva, maar door deze nieuwe regels ziet ze de toekomst somber in. "Ik zal moeten gaan sporten. Een onmogelijke opgave. Ik, maar ook andere ME-patiënten, zullen zo de energie die ze nog in hun lijf hebben, kwijtraken en weer bank- of bedlegerig worden."

De presentatrice is bang voor wat haar te wachten staat. "In het recente verleden heb ik al eens anderhalf jaar doodziek op m’n bank doorgebracht, omdat ik me vijftig jaar ouder voelde. Ik was al bij de geringste inspanning bekaf.

"Dat wil ik absoluut niet nog eens meemaken. Het lukt me eindelijk weer om overdag wakker te blijven. Ik droom er weer van te gaan werken. Maar als die richtlijnen er komen, dan zit dat er de rest van mijn leven niet meer in."