RIJSWIJK - De Britse platenfirma EMI heeft stappen ondernomen tegen de verkoop van een remix van het legendarische White Album van de Beatles met The Black Album van rapper Jaz-Z. De CD is inmiddels uit de schappen gehaald, maar via internet nog altijd volop verkrijgbaar.

Het idee van het Beatles/Jay-Z project is afkomstig van DJ Danger Mouse. Hij mixte de teksten van Jay-Z's Black Album met muzieksamples die allemaal zijn terug te vinden op de zogenoemde witte plaat van The Beatles. Hij noemde het eindresultaat voor de hand liggend The Grey Album. De plaat kreeg goede kritieken in The New Yorker.

EMI, wereldwijd eigenaar van alle Beatles-opnamen, sommeerde vorige week in een brief aan de platenwinkels dat The Grey Album per direct uit de handel moest worden genomen. De internetverkoop blijkt moeilijker aan te pakken. "De kopieën zijn al verzonden en dat zijn er heel wat", zei Ben Harris, die de promotie voor het album in Groot-Brittannië verzorgt.

DJ Danger Mouse legt zich neer bij het verkoopverbod, maar roept fans op om zijn Grey Album zoveel mogelijk te kopiëren en via internet te verspreiden.