AMSTERDAM - De Amerikaanse omroep CBS heeft zich verontschuldigd tegenover Amerikaanse indianen die boos waren om een optreden van de rapformatie Outkast. Daarin waren de rappers getooid te zien met veren en beschilderd met oorlogsverf. “Het spijt ons enorm als we iemand hebben beledigd”, aldus een woordvoerder namens de zender.

Als slotstuk van de uitzending van de Grammy Awards banjerden Outkast's Andre '3000' Benjamin en verschillende dansers rond een groene wigwam tijdens het nummer 'Hey Ya!'. De kostuums bestonden uit oorlogsverf, veren en franjes.

Awards

Behalve verontwaardiging won Outkast ook drie awards bij de uitreiking, die voor beste 'urban-alternative performance', voor het beste rapalbum en het beste algemene album met 'Speakerboxxx/The Love Below'. De verschijning viel echter minder goed in de aarde bij de zogenoemde native Americans, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. De Native American Cultural Center heeft opgeroepen tot een boycot van CBS, Outkast, hun platenmaatschappij Arista en de organisatie van de Grammy's.

Racistisch

De instantie heeft ook een klacht ingediend bij het Amerikaanse commissariaat voor de media, en heeft tevens een brief op internet gepubliceerd waarin wordt uitgelegd 'waarom de uitzending racistisch was en waarom de betrokken bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor de commercialisering van de cultuur van de native Americans'.