AMSTERDAM - Next Top Model-winnares Ananda Marchildon die haar contract kwijtraakte omdat ze te dik zou zijn, krijgt alsnog de hoofdprijs van 75 duizend euro.

Ze heeft een rechtszaak tegen twee modellenbureaus gewonnen, meldt NRC Handelsblad.

Marchildon won in 2008 de finale van Holland's Next Top Model, maar raakte haar gewonnen modellencontract kwijt, omdat haar achterwerk te groot zou zijn.

Aan de winst van Holland's Next Top Model was een modellencontract ter waarde van 75 duizend euro verbonden. Marchildon werd door Elite Models al ontslagen toen ze enkel kleine opdrachten had gedaan, waarmee ze "amper 10 duizend euro" verdiende.

Daarna kon ze aan de slag bij modellenbureau MTA, maar in totaal verdiende ze maar 10 duizend van de beloofde 75 duizend euro aan opdrachten.

Op scherp

In een eerste reactie aan NRC zegt Marchildon: "Dit toont aan dat de samenwerking tussen programma’s en andere partijen niet goed gaat. Ik hoop dat dit de boel op scherp zal zetten. Dat makers en deelnemers nadenken over de opzet van dit soort programma’s."

Ook Rosalinde Kikstra, de winnares van Holland's Next Top Model in 2009, kreeg vanwege haar ''te grote maat'' maar een klein deel van haar prijzengeld uitgekeerd.