AMSTERDAM - Brad Pitt staat zaterdag in Los Angeles op de planken met het toneelstuk 8.

Het stuk gaat over het wetsvoorstel Proposition 8, waarmee het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Californië enkele maanden na invoering weer werd afgeschaft, schrijft het entertainmentblad The Hollywood Reporter.

De 48-jarige acteur speelt de rol van federale rechter Vaughn R. Walker, die tegen Proposition 8 is. In het toneelstuk zijn ook George Clooney, Martin Sheen en Jamie Lee Curtis te zien.

Ook Glee-acteur Matthew Morrison heeft een rol in het stuk bemachtigd.

New York

Het stuk is geschreven door Dustin Lance Black. Black won eerder een Oscar voor het scenario van de film Milk, over de homoseksuele politicus Harvey Milk, uit 2008.

Eerder werd het toneelstuk in New York opgevoerd. Toen stonden Morgan Freeman en Ellen Barkin op de planken.

Homohuwelijk

De opbrengsten van het stuk gaan naar organisaties die zich sterk maken voor invoering van het homohuwelijk, waar Pitt een groot voorstander van is. Eerder zei de acteur dat hij pas met zijn vriendin Angelina Jolie trouwt als het homohuwelijk overal in de Verenigde Staten legaal is.

Het homohuwelijk in Californië ingevoerd in juni 2008. Vijf maanden later werd de wet weer aangepast nadat een meerderheid van de inwoners in een referendum tegen het homohuwelijk had gestemd.