AMSTERDAM - Daniël Lohues kan zich niet voorstellen dat hij ooit ten onder zou gaan aan drugs. De 41-jarige zanger trekt een grens bij harddrugs.

"Ik ben niet bang dat ik mezelf zou verliezen. Dan was dat al gebeurd", vertelt Lohues aan. "Ik heb de nodige rock-'n-roll meegemaakt, maar bij mij ligt de grens bij harddrugs.

Ik ben op de wereld gezet om muziek te maken, dat wil ik niet laten verpesten door die onzin."

Lohues brengt vrijdag een nieuwe plaat uit, die een tweeluik vormt met het vorig jaar verschenen Hout Moet. "Het is met dezelfde mensen gemaakt en ook thematisch is het hetzelfde."

Inspiratie

De zanger zegt tijdens zijn reizen, onder meer naar de Verenigde Staten, veel inspiratie op te doen voor nieuwe liedjes. "Het mooie is: je reist daar rond en je hoort geen enkel slecht nummer op de radio. Ook het landschap is prachtig." Lohues heeft inmiddels 48 staten gezien. "Meestal ga ik naar de noordwesthoek, dat reizen werkt heel inspirerend voor mij."

Hoewel hij graag naar de VS gaat, schrijft Lohues zelden in het Engels. "Ik schrijf wel in mijn streektaal, het Nedersaksisch. Drents hoort daar ook bij. Ik ben tweetalig opgevoed en vind het fijn om in die taal te werken."

Ook de titel van de plaat, Gunder, is Nedersaksisch. "Het betekent ginder, daarachter, de horizon. Wat is daar, achter de horizon? Daarnaast betekent 'gunderen' verlangen. Dat vond ik heel mooi."

Album

De zanger heeft sinds 2008 elk jaar een album uitgebracht, maar vindt niet dat hij hard moet werken. "Ik heb nog veel meer materiaal liggen, ik werk mijn hele leven al zo." Vorig jaar componeerde hij voor het eerst filmmuziek, voor de film De Goede Dood.

"Dat was een droom die uitkwam." Voor de rest plant Lohues zijn toekomst niet te veel. "Ik kijk nooit ver vooruit en ga altijd op mijn gevoel af. Ik maak mijn keuzes niet eens bewust."