ROTTERDAM - Thijs Römer heeft een maand na het overlijden van opa Piet nog altijd een hechte band met hem.

In het AD vertelt hij daarover. "Ik praat met hem in mijn hoofd. Onbewust bouw je een andere band op, maar dat vormt zich langzaam."

Net als zijn grootvader speelt Thijs in een politieserie, Moordvrouw. Hij baalt ervan dat Piet hem nooit meer heeft kunnen zien acteren in de successerie. "Wij kwamen te laat of hij ging te snel. En dat is ongelooflijk jammer."

Thijs legt uit dat hij het op meer dan één vlak goed kon vinden met zijn opa. "We hadden een vanzelfsprekende band. Met een glas wijn erbij lekker samen lullen, zei hij. Het leven doornemen: politiek, vrouwen, acteren. Hij had een hechte vriendenkring waarbij ik graag aanschoof."

Minder bekend

Römer jr. doet ook een boekje open over de minder bekende kant van de Baantjer-ster. "Ik heb om zijn geldclip gevraagd. Hij was van zijn vriend Freddy Heineken.

Een gouden exemplaar in de vorm van een piemel met ballen. Dat paste mijn opa. Altijd in voor een platte grap, koning van de scheldwoorden en een onorthodoxe manier van uitdrukken. Ik ga even een gevulde koek in mijn kut slingeren, zei hij.

Het is een manier van praten uit de Jordaan, dat volkse. Ik vind het mooi via hem daarmee in aanraking te hebben gestaan."