AMSTERDAM - John van den Heuvel streeft ernaar alles uit het leven te halen. "Liever wat spectaculair en korter leven, dan lang en saai", zegt de 49-jarige misdaadjournalist deze week in Revu.

"Ik kan vanmiddag zomaar op het vliegtuig stappen om ergens in Zuid-Amerika onderzoek te gaan doen", zegt Van den Heuvel in het weekblad.

De misdaadjournalist zegt zijn familie niet in gevaar te willen brengen en vergelijkt zijn afwegingen met die van militairen die naar bijvoorbeeld Uruzgan moeten.

"In mijn geval heeft mijn werk te maken met mijn rechtvaardigheidsgevoel in combinatie met mijn voorliefde voor een spannend leven."

Bang

Van den Heuvel streeft er in zijn werk naar alles te kunnen zeggen. "Ik moet alleen opletten dat het onderbouwd is. Maar verder hou ik geen rekening met wat de onderwereld of politie ervan vinden. Een bange misdaadverslaggever kan absoluut zijn vak niet uitoefenen."

Het is ook een zwaar beroep, geeft de journalist toe. "Je doet dit vak of héél intensief of helemaal niet. Altijd ben je bezig met ellende, moet je omgaan met mensen die door geweld om het leven zijn gekomen. Tel daar de bedreigingen en intimidaties bij op. Het is allemaal boeiend en spannend, maar wel fysiek en mentaal zwaar."