AMSTERDAM - Barry Atsma hield zijn relatiebreuk met Izaira Kersten ruim een jaar geheim. In Viva vertelt de 39-jarige acteur dat hij absoluut geen moeite had om te doen alsof hij nog met haar samen was.

In interviews liet Atsma regelmatig weten dat hij en zijn vriendin het nog erg leuk samen hadden, terwijl het stel toen al uit elkaar was.

"Voor dit doel had ik er totaal geen moeite mee om te liegen. Dit doel was heilig", zegt de acteur in een openhartig interview met het tijdschrift.

Atsma zegt bewust voor het stilhouden van de breuk te hebben gekozen. "Want in een heel kwetsbare tijd, waarin je in de prak zit en moeilijke gesprekken hebt, is het verschrikkelijk om daar in de pers iets over te moeten zeggen. Ik wilde dat pas als we alles op een rijtje hadden, als ik wist dat het oké ging worden."

Kinderen

Ook wilde hij zwijgen omwille van zijn twee kinderen. "Die zijn heel belangrijk voor me, die wilde ik absoluut beschermen. En ik heb gelukkig heel goed contact met mijn ex, wat ik graag zo wilde houden."

Het gezinsverband mist Atsma het meest sinds hij weer alleen is. "Dat is het moeilijkste om los te laten. Het moment dat de beslissing valt, is heel vervelend. Daar is moed voor nodig. Zeker als je de tijd neemt om het allemaal goed te overdenken en samen te bespreken, is het heel heftig om uiteindelijk te zeggen: 'We gaan het doen, we stoppen ermee'. Ik vond het een eenzaam moment."

Ongrijpbaar

De acteur zegt te door de breuk te hebben geleerd dat het leven niet maakbaar is. "Je denkt dat je heel veel invloed hebt op het voortbestaan van je relatie en dat is misschien ook wel zo op een bepaalde manier, maar het is ook een beetje ongrijpbaar. Ik probeer me nu meer over te leveren aan de chaos van het leven."