LOS ANGELES - Zangeres Beyoncé heeft zondag de uitreiking van de prestigieuze Grammy Awards gedomineerd. De 22-jarige soulartieste verzilverde vijf van haar zes nominaties. De Britse rockgroep Coldplay voorkwam op het laatste moment dat Beyoncé in zes categoriën won.

Bekijk video:
Breedband / Modem

Voor Dangerously in Love won Beyoncé de prijs voor beste R&B-album, de single Crazy in Love was beste R&B-nummer. Voor een duet met blueszanger Luther Vandross kreeg Beyoncé ook een prijs. Met vier Grammy's bleef Vandross net achter bij de popdiva. De zanger, die herstelt van een hersenbloeding, won verder in de categoriën R&B-album, R&B-zanger en liedtekst.

Coldplay won verrassend de belangrijke Grammy voor beste plaat. In deze categorie golden Beyoncé en rapper Jay-Z als favorieten. Christina Aguilera kreeg de Grammy voor beste popzangeres. De Amerikaanse band Evanescence kreeg de prijs voor beste nieuwkomer en beste rockartiest. Onder de andere winnaars waren verder rapper Jay-Z, rapgroep Outkast (beste album), de rockgroepen Foo Fighters en White Stripes en popidool Justin Timberlake.

Timberlake excuseerde zich nogmaals voor zijn rol in het schandaal om de blote borst van Janet Jackson in de rust van de Super Bowl een week geleden. Onder druk van alle ophef over het optreden van de twee popsterren zegde Jackson af voor het gala, waar ze een prijs zou uitreiken.

De National Academy of Recording Arts en Sciences reikte zondag in totaal 104 Grammy Awards uit.