AMSTERDAM - Whitney Houston lag onder water en was bewusteloos toen ze zaterdag werd aangetroffen in een badkuip in Beverly Hills.

Dat bevestigde politiewoordvoerder Mark Rosen maandag tijdens een persconferentie.

De zangeres werd zaterdagmiddag rond 15.30 uur gevonden door een van haar medewerkers. Een personeelslid haalde haar uit bad, waarna de beveiliging van het hotel werd gewaarschuwd. Rosen wilde verder geen details over de dood van de zangeres bekendmaken om het onderzoek niet te schaden.

Eerder kwamen berichten naar buiten dat Mary Jones, een tante van Whitney, haar lichaam zou hebben gevonden.

Geruchten

Volgens geruchten stierf de zangeres door een combinatie van het kalmeringsmiddel Xanax en alcohol, maar de officiële doodsoorzaak wordt pas bekend na toxicologisch onderzoek. De uitslag kan vier tot zes weken op zich laten wachten.

Twee ingewijden zeggen dat Houstons lichaam maandag naar New Jersey wordt vervoerd. De familie overweegt donderdag een wake te houden, waarna de begrafenis vrijdag zou kunnen plaatsvinden in het Prudential Center in Newark.

Pillen

Op de hotelkamer van Whitney Houston zijn pillen gevonden, maar het waren er niet veel. Dat meldt TMZ. Bronnen vertellen aan de entertainmentwebsite dat er verschillende medicijnen op haar kamer lagen.

Het ging onder meer om ibuprofen, Xanax, Midol (voor menstruatieklachten) en amoxicillin (voor bacteriële infecties). Dat laatste medicijn werd onlangs nog aan Whitney voorgeschreven, omdat de zangeres last had van haar keel.

Sommige medicijnen waren al oud. De potjes met pillen waren over het algemeen niet erg vol. Een deel van de medicijnen is afkomstig uit de bekende Mickey Fine apotheek. Dat is dezelfde apotheek als waar Michael Jackson zijn medicijnen haalde.

Volgens de bronnen is het mogelijk dat Whitney is overleden aan een hartaanval door een gevoelige reactie op haar medicijngebruik, maar zeker is dat allerminst.