AMSTERDAM - Sonja Bakker zegt dat het halen van de top van de Kilimanjaro de relatie met haar vriend Jan Reus sterker heeft gemaakt.

''We hebben enorm gelachen, want zonder humor kom je er niet. Nee, we hebben elkaar dus niet de tent uit gevochten. Integendeel. Het heeft onze relatie juist versterkt'', zegt Bakker tegen De Telegraaf.

De dieetgoeroe en haar vriend zijn pas een paar maanden samen en beklommen onlangs de hoogste berg van Afrika voor een goed doel.

"We liepen veertien uur per dag en hebben elkaar onderweg steeds opgepept. Als we konden uitrusten in ons opgeslagen kamp, bespraken we alles wat we hadden gezien en meegemaakt."

Temperatuurverschil

De steun van elkaar konden ze goed gebruiken, onderweg kampten ze met de nodige kwalen. Jan had last van hoogteziekte. "Het verschil in temperatuur was enorm. Onder aan de berg was het dik dertig graden.''

''Op de Kilimanjaro was het min twintig graden. Dat is een aanslag op je lichaam. Vooral de vierde klimdag was zo vreselijk zwaar, toen hadden we de laatste loodjes naar de top. Jan was beroerd en liep te spugen. Ik dacht: als er nu wat misgaat, wat dan?"

Ze beklommen de Kilimanjaro voor een goed doel. "Voor een project voor doofstomme meisjes in Tanzania zijn we de uitdaging aangegaan. We hebben ze het sponsorgeld inmiddels overhandigd. Het is prachtig dat we dit hebben kunnen doen, maar een volgende keer zoek ik graag een uitdaging die wat minder heftig is."

De zware beproeving was het voor de 37-jarige Sonja Bakker dubbel en dwars waard. "Het was zo heftig allemaal. Het heeft enorme indruk gemaakt. Die adembenemende schoonheid van Afrika in de sneeuw. Ik had het niet willen missen."