AMSTERDAM - Madonna's liefdadigheidsinstelling, Raising Malawi, is van plan om tien scholen te laten bouwen in Malawi, een land in Zuidoost-Afrika.

De scholen moeten geleid worden door de lokale gemeenschap en niet door de organisatie van de zangeres. Door het project zouden ongeveer duizend kinderen naar school kunnen.

Volgens de instelling begint het bouwen van de eerste school in maart. De bouw van alle scholen zou in juni 2013 helemaal klaar moeten zijn. Raising Malawi schenkt driehonderdduizend dollar aan de particuliere organisatie die het project leidt, buildOn.

Goede opleiding

"Het blijft een hoge prioriteit in mijn leven en ik ben blij dat we met de hulp van buildOn ons aan onze belofte, om kinderen een goede en praktische opleiding te geven, kunnen houden", zegt de zangeres.

Raising Malawi was in eerste instantie van plan om alleen meisjesscholen te bouwen, die de organisatie zelf zou leiden. Dit plan leverde veel kritiek op van lokale boeren.

Zij klaagden dat de stichting hun land wilde gebruiken voor het project. Daardoor had de organisatie het moeilijker met het krijgen van land. Ook waren er zorgen over de hoge kosten van de constructie van de scholen.

Advies

De instelling was eerder in het nieuws toen in maart het bestuur aan de kant werd gezet. De popster kreeg in de gaten dat er veel misging met Raising Malawi en schakelde de Global Philantropy Group in voor advies. Volgens een woordvoerder was er in totaal 3,8 miljoen dollar uitgegeven zonder dat er ook maar iets was gebouwd.

Madonna adopteerde twee kinderen uit het land, zoon David in 2006 en dochter Mercy drie jaar later.

Sinds de adoptie van David zet de 53-jarige zangeres zich met haar liefdadigheidsinstelling in voor de weeskinderen in Malawi.