AMSTERDAM - Sean Penn vindt de status van beroemdheden in het dagelijks leven van Jan en alleman verschrikkelijk.

"Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat beroemdheden een te groot onderdeel zijn van het dagelijkse leven. Het is een obscene ziekte."

Penn vindt dat de kwaliteit van leven afneemt door de heersende obsessie voor beroemdheden. "Niet eens voor de sterren zelf, maar voor het culturele leven," gaat de 51-jarige acteur verder. "Iedereen loopt er in een kudde achteraan."

De acteur probeert de spotlights zelf zo veel mogelijk te ontlopen. "Sterrendom de rug toekeren is de hoogste vorm van gezond verstand." Hij was vorig jaar veelvuldig in het nieuws door zijn relatie met de 27-jarige Scarlett Johannson.

Penn werkt momenteel aan zijn vijfde film als regisseur, The Comedian met Robert De Niro en Kristen Wiig. Hij zegt graag zijn carrière als acteur op te geven om zich volledig te storten op regie.

Sundance

Penn is op het filmfestival Sundance in de Amerikaanse staat Utah voor de promotie van zijn film This Must Be the Place. In het drama is Penn te zien als een verlopen popicoon, losjes gebaseerd op Robert Smith, frontman van The Cure.

Hij leeft een teruggetrokken bestaan met zijn vrouw, in de film gespeeld door Frances McDormand. De film gaat op 17 mei in de Nederlandse bioscopen draaien.