AMSTERDAM - Barry Atsma heeft acht jaar geleden een meisje gered van een verkrachting.

"Mijn reactie was die vrouw helpen, want ik kon niet weglopen. Achteraf dacht ik: ben ik nou dom of juist heldhaftig, want die man had een pistool."

De 38-jarige acteur kwam om half drie 's nachts in Utrecht uit de kroeg en zag hoe de dader op een parkeerterrein een vrouw aanrandde.

"Die man stond al met zijn broek op zijn knieën, dat was echt verschrikkelijk om mee te maken." Atsma kwam meteen in actie. "Ik begon te schreeuwen en heb hem nog een soort van halve duw gegeven."

Pistool

De verkrachter wist te ontsnappen. "Terwijl hij op zijn fietste sprong, heeft hij een pistool gepakt en toen ben ik nog achter hem aan gegaan." Atsma staakte de achtervolging toen de verkrachter op hem begon te schieten. "Toen ben ik terug naar die vrouw gereden, maar die wilde er niks van weten."

Atsma is later naar de politie gegaan, omdat de verkrachting plaatsvond toen de Utrechtse serieverkrachter weer actief was. "Ik vertelde dat ik een man had gezien met twee grote fietstassen, want ik kan me herinneren dat dat signalement rondging."

De acteur vermoedt dat hij de serieverkrachter toen heeft tegengehouden. "Dat was wel een heftige ervaring."

De Nederlandse acteur speelt ook een heldhaftige hoofdrol in de thriller Taped. Daarin filmt hij met zijn vrouw gespeeld door Susan Visser per ongeluk een moord, waarna het stel op de vlucht slaat. Taped draait vanaf 23 februari in de bioscoop.