AMSTERDAM - De openbaar aanklager van de Franse stad Grasse heeft de aanklacht tegen filmmaker Lars von Trier laten vallen.

"De zaak is officieel gesloten", zegt Jean-Michel Cailleau tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"We hebben oprechte excuses gekregen en willen de zaak verder laten rusten."

Von Trier werd in augustus door de autoriteiten in de Zuid-Franse stad beschuldigd van het rechtvaardigen van oorlogsmisdaden. De Deense filmmaker zou voor zijn lofzang op Adolf Hitler een celstraf van vijf jaar kunnen krijgen.

Geschokt

Cailleau benadrukt dat de Franse autoriteiten de uitspraken van het enfant terrible verwerpen. "We zijn natuurlijk geschokt door zijn woorden", aldus de openbare aanklager.

Von Trier zei tijdens het filmfestival van Cannes dat hij een nazi was en Hitler wel begreep. Kort daarop verklaarde hij dat het om een slechte grap ging.

Melancholia

De rebelse regisseur werd door het Franse festival tot persona non grata verkaard. Hij zei door de ophef nooit meer met de pers te willen spreken. Zaterdag won zijn film Melancholia de European Film Award voor beste film. Von Trier liet zijn vrouw de prijs ophalen en vroeg haar zo min mogelijk te zeggen.