AMSTERDAM - Yvon Jaspers wil haar twee kinderen niet opvoeden als 'Amsterdammertjes'.

De presentatrice verhuisde daarom in de zomer met haar gezin van de hoofdstad naar een rustig dorp. "Eenvoudiger leven met minder prikkels."

Jaspers wil aan haar kroost doorgeven wat haar als kind blij maakte. "En dat is niet Amsterdam", vertelt ze in een interview met Flair. "Toen ze nog baby waren, had ik nergens last van. Pas toen Keesje naar school ging, dacht ik: wacht even, nu ga ik een nieuwe fase in en moet ik kiezen."

Amsterdammertjes

De blondine wil niet dat haar zoon en dochter, de 4-jarige Tijl en 6-jarige Keesje, worden opgevoed als 'Amsterdammertjes, kinderen die weten wat er in de wereld te koop is, streetwise zijn, assertief en zelfstandig'. "Ik veroordeel dat niet, maar het past niet bij mij", zegt ze. "Ik wil Keesje echt kind laten zijn en zo lang mogelijk naïef houden."

De presentatrice van Boer Zoekt Vrouw had naar eigen zeggen 'de hele wereld' gezien voor ze haar kinderen naar school bracht. "We zagen alle Turkse, Afghaanse, Marokkaanse en andere buitenlandse winkeliers hun waren buiten zetten. Dan fietsten we door het park en daar werd óf iets afgebroken óf iets opgezet, terwijl de hele ziekenhuis- en ambulancedienst aan ons voorbijtrok", stelt de blondine.

Vriendelijke wereld

Zelf groeide de 38-jarige Jaspers op in een boerengezin. "Als het voorjaar werd, had ik koeien eten gegeven, bloemen geplukt en zij hadden alleen maar asfalt gezien die dag. Ze waren buiten, maar werden heel stads. En dat ging bij mij schuren."

Yvon zegt nu in een 'vriendelijke wereld' te wonen. "Dat miste ik in Amsterdam. De onverschilligheid die daar heerst, onvriendelijkheid ook. Op straat groet je iemand en niemand zegt wat terug. Hier groeten de mensen wel terug. Hoe leuk is dat?"