LONDEN - Presentator Jeremy Clarkson van het BBC-programma Top Gear heeft voor een rel gezorgd. In een tv-programma had hij gezegd dat stakende ambtenaren ''doodgeschoten moeten worden voor de ogen van hun gezinsleden''.

Dat miljoenen Britse ambtenaren deze week staakten, vindt hij onzin ''want zij krijgen een gegarandeerd pensioen, terwijl anderen moeten werken voor hun geld.''

In het interview zei hij later dat hij soms met de trein naar Londen reist. Maar hij klaagde over het tijdverlies, als de machinist stopt omdat iemand voor de trein is gesprongen.

''Wat heeft dat voor zin? Dat maakt die mensen niet beter.''

Excuses

De BBC heeft excuses aangeboden voor de respectloze opmerkingen van de presentator. Volgens de omroep gaat hij soms te ver in zijn poging grappig te zijn.

Naar aanleiding van de opmerkingen van de presentator waren bijna vijfduizend klachten binnengekomen.

De opmerkingen van Clarkson leidden ook tot commentaar van de Britse premier David Cameron, een persoonlijke vriend van Clarkson. De premier noemde de opmerkingen dom. ''Maar ik ben er zeker van dat hij het niet meende'', voegde Cameron eraan toe.

Ontslag

Een grote Britse vakbond wil dat de BBC presentator Jeremy Clarkson ontslaat vanwege de opmerking.

Unison, een vakbond voor personeel in de collectieve sector, vindt dat de BBC Clarkson onmiddellijk moet ontslaan. Ook kijkt de bond of Clarkson voor zijn uitlatingen aangegeven kan worden bij de politie.