AMSTERDAM - Kanye West maakt volgend jaar de meeste kans op een Grammy Award. De rapper, die al veertien gouden platenspelers in zijn kast heeft staan, is zeven keer genomineerd.

Adele, Bruno Mars en Foo Fighters sleepten woensdagavond zes nominaties in de wacht.

West maakt vooral kans op Grammy's in de rap- en hiphopcategorieën. Zijn hitalbum My Beautiful Dark Twisted Fantasy dat door critici lovend werd ontvangen, is niet in de race voor de Grammy voor beste album.

In die categorie vechten Adeles 21, Lady Gagas Born This Way, Rihannas Loud, Wasting Light van Foo Fighters en Doo-Wops & Hooligans van Bruno Mars om de prestigieuze muziekprijs.

West dingt wel mee naar de gouden platenspeler voor het beste nummer. Zijn single All of the Lights neemt het op tegen Rolling in the Deep van Adele, Holoscene van Bon Iver, Grenade van Bruno Mars en The Cave van Mumford and Sons.

Adele en Bruno Mars

Adele en Bruno Mars zijn de enige artiesten die met meerdere nominaties in de belangrijkste categorieën. Beiden dingen mee naar de Grammy's voor Album of the Year, Song of the Year en Record of the Year.

"Dit voelt ongelofelijk", reageerde Mars verrukt. "We hebben ons opgesloten in de studio en hard aan dit album gewerkt. Aan het nummer Grenade hebben we het hardst gewerkt, het is echt een trofee."

De Grammy Awards worden op 12 februari voor de 54e keer uitgereikt in Los Angeles. Volgend jaar worden aanzienlijk minder gouden platenspelers uitgereikt. De National Academy of Recording Arts and Sciences, de organisatie achter de muziekprijzen, maakte in april bekend nog maar 78 Grammy's uit te reiken. Dit jaar werden nog 109 beeldjes uitgedeeld.