BERLIJN - De zanger-acteur Johan Heesters, de oudste artiest ter wereld, is in een ziekenhuis opgenomen.

Een week voor zijn 108e verjaardag kreeg Heesters koorts en voelde zich onwel, meldde zijn dochter in de Duitse krant Bild dinsdag.

Alle afspraken zijn afgezegd. Woensdag zou Heesters bij de première zijn van zijn nieuwste film. Aanstaande maandag zou hij enkele operetteliederen zingen bij een gala voor zijn 108e verjaardag.

De Nederlander Heesters verhuisde in 1934 naar Duitsland, waar hij nog steeds erg beroemd is. Hij trad ook op tijdens het nazibewind in Duitsland, wat sommigen in Nederland hem verwijten.

Hitler

In 2008 gaf hij een optreden in zijn geboortestad Amersfoort, wat landelijk tot ophef leidde. In datzelfde jaar kreeg hij boze reacties te verduren toen hij zich in het VARA-programma De Wereld Draait Door de uitspraak liet ontlokken dat Hitler een aardige man kon zijn. Hij vroeg later publiekelijk vergiffenis voor die opmerking.

Johan Marius Nicolaas Heesters werd in 1903 geboren in Amersfoort. In 1921 maakte hij in Amsterdam zijn toneeldebuut bij toneellegende Willem Royaards, drie jaar later stond hij in zijn filmdebuut naast een andere Nederlandse legende, Louis Bouwmeester.

Hij speelde in talloze televisieseries, (televisie)films en stond duizenden malen op de planken.